Грипната епидемия е все по-близо. След грип А - вече е

...
Грипната епидемия е все по-близо. След грип А - вече е
Коментари Харесай

Грипната епидемия е все по-близо: Първи случай на тип Б

Грипната епидемия е все по-близо. След грип А - към този момент е доказан и първи случай на грип вид Б. Ваксините за възрастни свършват, само че за децата към момента са налични.

Пред кабинета на персоналния си доктор, дружно с близо три-годишния си наследник, е Мария Савкова. Момчето е болно от над 10 дни.

Ако децата са здрави и могат да бъдат изолирани за две седмици, към момента не е късно за противогрипна ваксина

" Започнахме с хрема, без температура. Оправя се, след това още веднъж, появи се кашлица, конюнктивит. Беше на детска градина, само че през днешния ден към този момент се разсъни с 38 градуса температура ", сподели Савкова.

И трите ѝ деца са имунизирани за грип, по тази причина Мария не се тревожи за грипната зараза.

" Надявам се да не се разболеят от грип, може да е доста съществено протичането, уповавам се да имаме спокойни празници ", добави тя.

Новото заболяване в Китай е коктейл от микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси

Освен децата и възрастните са в риск от тежко протичане на грипа, предизвестяват лекари. За тях са поръчани спомагателни ваксини. При децата ползата е по-малък, само че и имунизациите за тях са платени. Доставени са 5 000.

" По моя неофициална информация, половината флакони са неусвоени от пациентите. Това значи две неща - има незащитени деца от грип и невисок интерес към имунизацията. Това никога не е безвредна зараза, най-добре е да се имунизираме против него ", сподели педиатърът Александър Атанасов.

Заболяването стартира с остро начало и е належащо бързо да се стартира лекуване

Вирусолози напомнят, че грипът стартира ненадейно, а разлика в признаците на обособените варианти няма.

" Установено е, че грип вид Б се среща повече при децата и юношите. Грип вид А е по-разпространен при крайните групи, изключително при лицата на възраст над 60. Докато Х1Н1 визира по-често младежите ", добави вирусологът проф. Нели Корсун.

Пикът ще бъде януари и февруари

Пик на грипната вълна се чака към края на януари.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР